Post image
Fjalë rasti e drejtorit Ylber Sela në përurimin e librit “Arbëreshët midis realitetit dhe mitit” të Fatmir Toçit

May 12, 2022

Të nderuar miq! Duke marrë pjesë në këtë aktivitet promovues, në radhë të parë dua të theksoj se është një sfidë e veçantë dhe e përhershme të futesh në botën e arbëreshëve të Italisë, aq më tepër nëse këtë e bën në mënyrë hulumtuese për të nxjerrë në dritë realitetin e dhimbshëm të kësaj mërgate të moçme, e cila njëkohësisht mbeti edhe si krenari e veçantë kombëtare e shqiptarëve. Gjithsesi, në këtë rast duhet të themi troç se pa arbëreshët ne nuk do të ishim këta që jemi sot; popull me gjuhë, me histori, me kulturë, me tradita etj. Pa dyshim, libri “Arbëreshët midis realitetit dhe mitit” i autorit Fatmir Toçi na çon ose na e kujton se mërgata arbëreshe është zemra e shqiptarëve. Aty është shpërngulja dhe vuajtja, historia dhe qëndresa, identiteti dhe natyralizimi, ekzistenca dhe vizioni. Autori në fjalë shpalos realitetin e saj duke na ballafaquar me fenomenin arbëresh i cili ia doli të mbijetojë deri në ditët e sotme pa u zhdukur as në rrethanat globale. Faktet historike dhe të dhënat e shumta që i sjell në këtë libër, nxjerrin në sipërfaqe atë që e kishim humbur gjatë historisë, pra atdheun i cili mbeti në duart e pushtuesve. Megjithatë, nga ana tjetër mund të kuptohet se arbëreshët krijuan atdheun virtual duke e bartur atë brez pas brezi në kujtesën e tyre kolektive, duke e ruajtur dhe duke e kultivuar gjuhën e lashtë, si dhe duke e ndërtuar vizionin për rikrijimin e atdheut real. Duke e lexuar këtë libër shumë të rëndësishëm historiko-kulturor, sigurisht ne kthehemi në thelbin e historisë dhe të realitetit tonë duke reflektuar më thellë për atë që kemi qenë, për atë që jemi dhe për atë që do të jemi. Mbi të gjitha, e arrijmë ta freskojmë kujtesën tonë kolektive e kombëtare, arrijmë të frymëzohemi për ta ruajtur edhe më tej qenien dhe identitetin tonë, veçanërisht gjuhën shqipe e cila po rrezikohet nga trysnia globale. Arbëreshet që i shpalos Fatmir Toçi në të gjitha dimensionet historike, kulturore, politike, shoqërore, ekzistenciale etj., na bëjnë të mendojmë dhe të bindemi se çdo vështirësi mund të tejkalohet dhe përsëri të mbetemi shqiptarë kudo që të jemi. Kjo do të thotë se proceset integruese që janë duke ndodhur, nuk nënkuptojnë edhe zhdukjen e asimilimin, por konkurrencën dhe komunikimin e barabartë midis popujve në kontinentin tonë. Duke qenë në krye të një institucioni që kujdeset për gjuhën shqipe, siç është Agjencia e Zbatimit të Gjuhës, aq më tepër ndihem i detyruar që të angazhohem në këtë aspekt. Prandaj, mund të them se libri i Fatmir Toçit është ftesë për të gjithë ne, që ta mbrojmë qenien tonë, sidomos ta ruajmë gjuhën shqipe e cila është testament i përjetshëm. Faleminderit për vëmendjen! Shkup, 6.5.2022   

Informacion kontakti
  • rr., “Filipi i Dytë i Maqedonisë” nr. 11, kati i 3-të
    Shkup, Republika e Maqedonisë së Veriut

  • Phone number
    02 312 1731
  • Email
    info@apj.gov.mk