Во Агенцијата за примена на јазикот обуката за преведувачи и лектори влезе во третата недела.

May 9, 2023

Во Агенцијата за примена на јазикот обуката за преведувачи и лектори влезе во третата недела.

 

„Правно пишување, обрасци и барања“ и „Правни и уставни аспекти на законот“ се двете теми што ќе се предаваат неделава на обуката за преведувачи и лектори од јавниот сектор организирана од АПЈ, на која предаваат проф. д-р Башким Селмани и проф. д-р Јетон Шасивари.

Изборот на темите и одговорноста да се биде професионален преведувач и лектор говорат доволно за сериозниот пристап на АПЈ кон обуката на преведувачи и лектори во институции од јавниот сектор, при што се имаат предвид проблемите за примена на двојазичноста во секојдневниот живот.

Координаторот на проектот проф. Шпреса Зеќири Ибрахими, во однос на темите, појасни дека: „Темите се избрани многу внимателно, имајќи ги предвид досегашните обуки, односно таму каде што учесниците покажале најголем интерес, таму ќе се фокусираат и професорите“.

На крајот од шестнеделната обука за преведувачи и лектори, ќе се доделат сертификати, што ќе бидат додадена вредност на нивниот професионален пат.

You might also like

Informacion kontakti
  • rr., “Filipi i Dytë i Maqedonisë” nr. 11, kati i 3-të
    Shkup, Republika e Maqedonisë së Veriut

  • Phone number
    02 312 1731
  • Email
    info@apj.gov.mk