THE EUROPEAN CENTER FOR MODERN LANGUAGES AND THE LIA ADVANCE COOPERATION

May 23, 2023

THE EUROPEAN CENTER FOR MODERN LANGUAGES AND THE LIA ADVANCE COOPERATION

 

"Building a multilingual and intercultural education for the democracies of the 21st century", is the topic of the lectures that Professor Andrea Young gave to the translators, proofreaders and other linguists, invited by the Language Implementation Agency of the RNM. Professor Andrea Young is a lecturer at the University of Strasbourg in the Faculty of Education and Lifelong Learning, where she has a rich background in linguistics theory.

The director of LIA, Ardian Musliu, before the beginning of the activity, handing over to Mrs. Young, a package of books from LIA's study publications, emphasized that: "It is an honor and pleasure that you accepted the Agency's invitation to be part of the activity organized in cooperation with the European Center of Modern Languages in Graz, Republic of Austria. As a person who comes directly from the sector of education and a yearlong of experience with students, it is a special pleasure that in today's event, we will treat, precisely the topic of multicultural multilingualism in the context of today with our linguists".

The project coordinator, Llazo Matovski, regarding the cooperation of LIA with ECML (Treatment and consultancy for European countries), informed that: "The cooperation started a year ago, when after an international public call from the above-mentioned center, a delegation of LIA visited this institution, which functions within the framework of the Council of Europe. Then, LIA applied with its project, a project that has pluralistic approaches to languages and cultures as its content". Professor Andrea Young's lectures focused on concepts, issues, as well as the main challenges, referring to multilingual and intercultural education for democratic culture.

In addition to LIA linguists, representatives from the Ministry of Education and Science, the State Inspectorate of Education, the Center for Professional Education, as well as language lecturers from various educational institutions, also participated in the lectures. The Agency thanks the European Center of Modern Languages for the cooperation, being open for new projects in the future.

You might also like

News

Mbledhje përkujtimore në AZGj në kujtim të Renata Ballanca Asanit

Mbledhje përkujtimore në AZGj në kujtim të Renata Ballanca Asanit Në kujtim të largimit nga kjo jetë të Këshilltares shtetërore të lekturës në AZGj, Renata Ballanca Asani, e cila ndërroi jetë para disa ditësh, Agjencia organizoi një mbledhje përkujtimore me kolegët dhe familjen e afërt të Renatës. Drejtori i AZGj-së, Ardian Musliu, në fjalën e tij tregoi për punën, cilësitë e dukshme dhe njerëzoren e Renata Ballancës, ku midis të tjerash tha se, përkushtimi i saj për punën ishte për respekt dhe karakterizohej nga profesionalizmi, përgjegjësia dhe kolegjialiteti. Vetëm një javë para se të ndërronte jetë, ajo e dorëzoi të lekturuar Raportin vjetor të punës së Agjencisë së Zbatimit të Gjuhës së RMV-së. Bashkëshorti i të ndjerës, Arif Asani, në emër të familjes, i falënderoi kolegët dhe miqtë e saj, që i qëndruan pranë dhe e inkurajuan në luftën e gjatë me sëmundjen e rëndë. Në mbledhjen përkujtimore mes dhimbjesh, kolegë, shokë dhe shoqe të Renatës, evokuan kujtime nga puna dhe miqësia me të. Një gjë ishte e përbashkët në kujtimet e tyre; mirësia, urtësia, hijeshia, sharmi dhe fjalët e mira që Renata la pas, ishin tiparet e saj të dallueshme, tipare këto të një gruaje të veçantë, e cila ndërroi jetë në moshë të re. Në fund drejtori i AZGj-së, ju shprehu ngushëllime bashkëshortit dhe fëmijëve të Renatës. Foto nga arkivi i AZGj-së Shkup, 18.3.2024

Informacion kontakti
  • rr., “Filipi i Dytë i Maqedonisë” nr. 11, kati i 3-të
    Shkup, Republika e Maqedonisë së Veriut

  • Phone number
    02 312 1731
  • Email
    info@apj.gov.mk