Средба на директорот на АПЈ, Илбер Села, со пoглаварот на ИВЗ

37
Денес директорот на Агенцијата за примена на јазиците, Илбер Села, ја посети Исламската верска заедница, каде што беше пречекан од страна на нејзиниот поглавар, Реисул-Улема, Шаќир Фетаху.
Средбата на двајцата носители на функција имаше за цел размена на нивните заеднички гледишта и непочитување во врска со примената на албанскиот јазик како во институциите, така и во јавниот живот.
Директорот на АПЈ, Села, откако му ја честита на г. Шаќир Фетаху, функцијата на реис во оваа висока институција што го предводи духовниот живот на граѓаните од исламската вероисповед, му подари неколку примероци од изданијата на АПЈ, што содржат информации корисни за примената на албанскиот јазик: „Прирачник за примена на Законот за употреба на јазиците“, како и, од најновото издание, примерок од „Прирачникот за административни службеници“.
Двајцата носители на функции се согласија дека примената на албанскиот јазик е значаен проблем што ги засега сите граѓани.
Меѓу другото, тие изразија искрен став и добра волја дека соработката помеѓу АПЈ и ИВЗ треба да се развива на поквалитетен начин од гледна точка на негување и говорење на албанскиот јазик во сите сегменти на нашето општество.
Можеби исто така ви се допаѓа