ПОЗДРАВЕН ГОВОР НА ДИРЕКТОРОТ НА АПЈ ИЛБЕР СЕЛА НА НАСТАНОТ ОДРЖАН ВО ДОМОТ НА АЗБУКАТА ВО БИТОЛА

0
Драги пријатели!
Дозволете ми да кажам неколку зборови поврзани со активностите што се одвиваат во рамките на Деновите на азбуката, каде темата е Арберeшката кауза за албанскиот јазик и албанологијата.
Нашата посета на Битола не е формалност, туку е суштина за тоа што ние, раководителите на институциите, се враќаме во минатото за да се потсетиме на нашите предци кои ги поставија темелите на албанскиот јазик.
Ако Арберешите го оживеале овој јазик од заборав, учесниците на Конгресот за азбука во 1908 година го ставиле на шините на обединетото писмо, со што избрале заедничка азбука што ја имаме денес.
Во таа смисла, денес сме уште повеќе должни да бидеме благодарни за оваа определба и нивниот придонес, но и одговорни и внимателни кон албанскиот јазик, зачувувајќи го, негувајќи и афирмирајќи го во сета научна, културна, академска, образовна, општествена и политичка инстанца.
Како одговорен за Агенцијата за примена на јазикот, имам товар да дадам се од себе во однос на практичната примена на албанскиот јазик во државните институции, не само како законска, туку уште повеќе како национална обврска.
Бидејќи сме во овој храм на албанскиот јазик, како што е Домот на азбуката, би сакал да ја искористам оваа прилика да апелирам да се заштити и негува албанскиот јазик, да се зборува со чувство и срце, да се пишува со буквите што излегоа од оваа куќа, бидејќи немаме по скапоцено наследство од ова.
Посакувам овој празник да биде завет и размислување, метафизика и национална гордост!
Ви благодарам!
Можеби исто така ви се допаѓа