Поздравен говор на директорот на АПЈ, Илбер Села на промоцијата на книгата „Арберешите меѓу реалноста и митот“ од Фатмир Точи

32
Во просториите на Националниот историски музеј во Тирана, вчера беше промовирана книгата со наслов „Арберешите меѓу реалноста и митот“ од Фатмир Точи.
Пред голем број учесници, претставници на културниот, научниот, политичкиот, медиумскиот живот, меѓу кои и поранешниот претседател на Албанија, Алфред Мојсиу, за книгата зборуваа Доријан Кочи и Рами Мемушај.
Присутните ги поздрави и директорот на Агенцијата за примена на јазикот, Илбер Села, кој истакна дека оваа книга излегува на виделина и се поклопува со активностите што се случуваат во РСМ, во рамките на Деновите на азбуката, каде темата е Арберешите, нивниот јазик, култура, литература и традиција.
На овој начин, продолжи тој, неопходно е да се нагласи дека вниманието и грижата за Арберeшите продолжува да расте насекаде. Затоа, дури и оваа книга на Фатмир Точи се чини дека е таква и се надевам дека ќе отвори хоризонти за подобро да ги запознаеме Арберeшите, особено да им послужи на претставниците на политиката да помогнат повеќе во однос на оваа стара дијаспора која го зачувала националното битие до денес, истакна директорот Илбер Села.
Можеби исто така ви се допаѓа