Екипа на Агенцијата за примена на јазикот го посети првиот човек на Град Скопје, Петре Шилегов

82

Денеска, директорот на Агенцијата за примена јазикот (АПЈ), Илбер Села, оствари средба со градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов.

Во оваа прилика, Шилегов се интересираше за задачите и предизвиците со кои се соочува АПЈ. Откако го информираше околу функционирањето на Агенцијата, директорот Села изјави и дека граѓаните се жалат на недостаток на обрасци на албански јазик и називи на институции како и други информации во Град Скопје.

Од друга страна, Шилегов истакна дека се преземени мерки и се ангажирани преведувачи кои се занимаваат со јазичните аспекти.

Села и Шилегов се согласија дека двете институции да формираат работни групи за решавање на недостатоците во употребата на албанскиот јазик, нивно решавање како и до каде е примената на албанскиот јазик.

Тие ветија понатамошна меѓуинституционална соработка.

Можеби исто така ви се допаѓа