Директорот Села го сретна албанологот Исмаил Хамити

229
Директорот на АПЈ, Илбер Села, го пречека на состанок албанологот Исмаил Хамити, бидејќи овие денови само што излезе од печат неговата книга со наслов „Основите на преведувањето и интерпретацијата”, како резултат на неговата речиси 20 годишна работа во областа на преводот која го опфаќа сегментот на учењето на албанскиот јазик од странците, областа на преведувањето, јазичната редакција и директното менаџирање со Секторот за превод во Собранието на РСМ.
Книгата стремежи да им даде елементарни познавања за практичен и теоретски дел на преведувањето и интерпретацијата на сите кој што сакат да се занимаваат со превод и интерпретација; на тие што веќе го практикуваат оваа професија; кои менаџираат со преведувачи и интерпретувачи, и на тие што не се занимаваат со тоа, но сакаат да знаат повеќе за професијата на преведувањето и интерпретацијата.
Над се посакуваме оваа книга да им дојде во полза на луѓето што се занимаваат со превод и интерпретација, без разлика на комбинацијата на јазиците што ги употребува, но и ќе ги поткине и други научници да се занимаваат со ова област.
Во ова пригода, албанологот Хамити, со неколку примероци од неговата најнова книга, го збогати и библиотеката на Агенцијата.
Можеби исто така ви се допаѓа