Денот на „Мешари” на Ѓон Бузуку – првата книга на албански јазик

209

Петти јануари е познат како денот на првата книга на албански јазик, „Мешари” 1555 (албански збор за Мисал) на Ѓон Бузуку. Како што тврди и самиот автор, во својот вовед, книгата ја почнал на 20 март 1554 година и ја завршил на 5 јануари 1555 година. Книгата била напишана за верски услуги на албански јазик, односно „за љубовта кон нашиот свет”, како што тврди самиот автор. Но, поради историските околности, книгата беше запоставена до 1740 година, кога истата во Библиотеката на пропагандата Фиде ја откри Скопскиот архиепископ Ѓон Никол Казази. Од оваа година стана дел од културното и јазичното наследство на Албанците. Несомнено, „Мисал” е основата на културниот, јазичниот и цивилизацискиот идентитет на Албанците.

Поради огромната важност на оваа книга, петти јануари би требало да биде датум на сеќавање на сите тие кои низ историјата биле прогонети или маченици за да го држат албанскиот јазик во живот, оваа основа на нашиот национален идентитет, со кој Албанците успеале да преживеат до денес, спасувајќи се од асимилација.

Можеби исто така ви се допаѓа