Агенцијата за примена на јазикот понуди институционална поддршка на Државниот завод за статистика

146

Директорот на Агенцијата за примена на јазикот (АПЈ), Илбер Села, престојуваше во канцелариите на Државниот завод за статистика (ДЗС), каде се сретна со директорот на Заводот, Апостол Симовски, со заменик директорот Зирап Адеми и координаторот Јасмина Ѓорѓиева.

На средбата, директорот на ДЗС, Симовски, информираше за аспектот на употребата на албанскиот јазик во оваа институција во однос на преводот на разни материјали и обрасци, потенцирајќи дека останува многу да се работи кај електронските формулари.

Од друга страна, директорот на АПЈ, Илбер Села, разјасни дека посетата е од помошен карактер за примена на Законот за употреба на јазиците, давајќи конкретна помош доколку ДЗС има потреба.

Партиите се согласија дека предизвиците на примената на Законот за употреба на јазиците треба да се надминат, зошто да не и преку билатерална соработка.

 

Можеби исто така ви се допаѓа