Post image
Rasti i Ajet Rexhepit – një shembull i ndritshëm në angazhimet për mosdiskriminim gjuhësor

Jul 20, 2020

Drejtori i Agjencisë së Zbatimit të Gjuhës (AZGJ), Ylber Sela, realizoi takim pune me Ajet Rexhepin, këshilltar për ekonomi vendore në komunën e Gazi Babës. Drejtori Sela shprehu mirënjohjen për vizitën dhe theksoi se kjo paraqet kënaqësi të veçantë që është nikoqir i z. Rexhepit, si një njeri që simbolizon guxim, integritet dhe këmbëngulje në realizimin e të drejtës së tij gjuhësore qytetare në mjedisin ku ai punon. Pas disa vitesh betejë gjyqësore, rasti i z. Rexhepit mori epilog pozitiv, ku në rastin e tij, si nga Gjykata e Shkallës së Parë, ashtu edhe nga Gjykata e Apelit, u vërtetua shkelje e së drejtës së trajtimit të barabartë, përkatësisht diskriminim i vërtetuar në bazë gjuhësore dhe përkatësie etnike në sferën e punës dhe të marrëdhënieve të punës. Të dy palët u pajtuan se një epilog i këtillë gjyqësor është shembull që do të ndikojë pozitivisht, jo vetëm në zbatimin e praktikës gjyqësore edhe në raste tjera të ardhshme të këtij karakteri, por edhe në parandalimin, afirmimin dhe përparimin e trajtimit të barabartë dhe mosdiskriminimit në drejtim të mbështetjes së angazhimeve qeveritare për ndërtim të një mjedisi shoqëror që i respekton, mbron dhe përparon të drejtat gjuhësore të qytetarëve. Gjuha shqipe është gjuhë zyrtare dhe garantohet me ligj dhe çdokush që në të ardhmen do të diskriminohet në bazë gjuhësore duhet të ankohet në institucionet përkatëse. [gallery bgs_gallery_type="slider" bgs_gallery_image_size="full" size="full" ids="4200,4203"]

Post image
Ambasadorја е Ukrainës vizitoi Agjencinë e Zbatimit të Gjuhës

Jun 30, 2020

Drejtori i Agjencisë së Zbatimit të Gjuhës (AZGJ), Ylber Sela, priti një delegacion të udhëhequr nga Natalia Zadorozhnjuk, ambasadore e Ukrainës në Republikën e Maqedonisë së Veriut dhe Roman Bugën, sekretar i parë dhe zëvendësambasador. Vizita në AZGJ u bë me ftesë të drejtorit Sela, i cili bashkëbiseduesit i falënderoi për vizitën, ndërsa njëkohësisht i informoi ata për punën dhe funksionimin e AZGJ-së, si subjekt i rëndësishëm institucional në mbështetje të përpjekjeve të Qeverisë për të ndërtuar një ambient, që do të respektojë, mbrojë dhe promovojë të drejtat e qytetarëve të saj, përfshirë këtu edhe të drejtën për të shprehur dhe përdorur gjuhën e tyre amtare. Drejtori Sela, u dha të ftuarve nga një kopje të botimeve të përgatitura nga AZGJ-ja, si dhe i njoftoi me kapacitetet hapësinore, teknike dhe personelin, me të cilin disponon AZGJ-ja. Ambasadorja Zadorozhnjuk e falënderoi drejtorin Sela për ftesën për të vizituar Agjencinë, duke theksuar se Ambasada e Ukrainës në Republikën e Maqedonisë së Veriut, mbështet dhe njeh rolin e rëndësishëm të AZGJ-së, si dhe shprehu gatishmërinë për dialog, ku po ashtu u shkëmbyen mendime për zbatimin e politikave gjuhësore dhe planin e punës në AZGJ për periudhën në vijim. Të dyja palët diskutuan edhe për mundësitë e bashkëpunimit të ndërsjellë, nëpërmjet pjesëmarrjes në ngjarje të organizuara nga të dyja palët, shkëmbimin e përvojave dhe realizimin e një udhëtimi studimor në Ukrainë. [gallery bgs_gallery_type="slider" size="full" bgs_gallery_image_size="full" ids="4129,4132,4135"]

Post image
Drejtori Ylber Sela foli në zbulimin e pllakës përkujtimore në gjuhën shqipe te shtëpia e Nënë Terëzës

Jun 27, 2020

Sot në sheshin e Shkupit, pikërisht në vendin ku dikur ndodhej shtëpia e lindjes e Nënë Terezës, u shënua 40-vjetori i shpalljes së saj si qytetare nderi. Me këtë rast aty u shpalos edhe pllaka përkujtimore në gjuhën shqipe. Në këtë aktivitet, para të pranishmëve foli drejtori i Institutit të Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve (ITSHKSH), Skënder Hasani, i cili, mes të tjerash theksoi se tani e tutje gjuha e Nënë Terezës do të shënohet bashkë me gjuhët e tjera në pllakën përkujtimore të saj, me çka do ta plotësojë mozaikun shumetnik dhe shumëgjuhësor. Po ashtu, të pranishmit i përshëndeti edhe Ministri i Arsimit dhe i Shkencës i RMV-së, Arbër Ademi, me ç’rast drejtorit të ITSHKSH-së, Skënder Hasani, ia dorëzoi aktin e regjistrimit të Regjistri Qendror të Departamentit të studimit të jetës dhe veprës së Nënë Terezës në kuadër të institutit në fjalë. Krahas këtyre, pjesëmarrësit i përshëndeti edhe drejtori i Agjencisë së Zbatimit të Gjuhës (AZGJ), Ylber Sela, i cili theksoi se prej sot, pllaka përkujtimore e cila shënon vendin ku lindi Nënë Tereza, është edhe në gjuhën shqipe. Në këtë mënyrë kjo gjuhë do të qëndrojë e barabartë pranë gjuhëve të tjera. Natyrisht ky akt përkon edhe me zbatimin zyrtar të gjuhës shqipe, punë kjo të cilën tanimë e kryen me sukses AZGJ-ja. [gallery bgs_gallery_image_size="full" size="full" bgs_gallery_type="slider" ids="4112,4109,4103,4100"]

Informacion kontakti
  • rr., “Filipi i Dytë i Maqedonisë” nr. 11, kati i 3-të
    Shkup, Republika e Maqedonisë së Veriut

  • Phone number
    02 312 1731
  • Email
    info@apj.gov.mk