Post image
Mbledhje përkujtimore në AZGj në kujtim të Renata Ballanca Asanit

Mar 18, 2024

Mbledhje përkujtimore në AZGj në kujtim të Renata Ballanca Asanit Në kujtim të largimit nga kjo jetë të Këshilltares shtetërore të lekturës në AZGj, Renata Ballanca Asani, e cila ndërroi jetë para disa ditësh, Agjencia organizoi një mbledhje përkujtimore me kolegët dhe familjen e afërt të Renatës. Drejtori i AZGj-së, Ardian Musliu, në fjalën e tij tregoi për punën, cilësitë e dukshme dhe njerëzoren e Renata Ballancës, ku midis të tjerash tha se, përkushtimi i saj për punën ishte për respekt dhe karakterizohej nga profesionalizmi, përgjegjësia dhe kolegjialiteti. Vetëm një javë para se të ndërronte jetë, ajo e dorëzoi të lekturuar Raportin vjetor të punës së Agjencisë së Zbatimit të Gjuhës së RMV-së. Bashkëshorti i të ndjerës, Arif Asani, në emër të familjes, i falënderoi kolegët dhe miqtë e saj, që i qëndruan pranë dhe e inkurajuan në luftën e gjatë me sëmundjen e rëndë. Në mbledhjen përkujtimore mes dhimbjesh, kolegë, shokë dhe shoqe të Renatës, evokuan kujtime nga puna dhe miqësia me të. Një gjë ishte e përbashkët në kujtimet e tyre; mirësia, urtësia, hijeshia, sharmi dhe fjalët e mira që Renata la pas, ishin tiparet e saj të dallueshme, tipare këto të një gruaje të veçantë, e cila ndërroi jetë në moshë të re. Në fund drejtori i AZGj-së, ju shprehu ngushëllime bashkëshortit dhe fëmijëve të Renatës. Foto nga arkivi i AZGj-së Shkup, 18.3.2024

Post image
Sqarim në lidhje me çështjen e përdorimit të gjuhës shqipe nga personat juridikë private

Feb 24, 2024

 Sqarim në lidhje me çështjen e përdorimit të gjuhës shqipe nga personat juridikë privatë Ditë më parë, mediet iu drejtuan Agjencisë së Zbatimit të Gjuhës (AZGj), për mospranimin e dokumenteve në dy gjuhë nga bankat e nivelit të dytë që operojnë në RMV, dokumente këto të lëshuara nga institucionet publike. Për të sqaruar më me saktësi opinionin dhe për të shmangur keqkuptimet e mundshme nga përgjigjja jonë, sqarojmë si më poshtë: 1. Kompetencat e AZGj-së janë përcaktuar me nenin 19 të Ligjit të Përdorimit të Gjuhëve, sipas të cilave, AZGj-ja ka rol mbështetës ndaj institucioneve publike. 2. Cilido institucion publik, personat juridikë që kryejnë autorizime publike, përfshi personat juridikë privatë, janë të detyruara të pranojnë çdo dokument që del nga institucionet publike të RMV-së, qoftë dygjuhësh apo disagjuhësh. 3. Personat juridikë privatë themelohen nga aktet e ndryshme juridike që dalin prej institucioneve publike, dhe si të tilla, duhet të zbatojnë çdo ligj që lidhet me klientin e tyre, përfshi edhe atë të gjuhës. 4. AZGj-ja u sugjeron personave juridikë privatë, duke mos lënë anash bankat e nivelit të dytë, që, për të respektuar klientin e tyre, për të ofruar shërbime sa më cilësore për ta, si dhe për t’u ikur keqinterpretimeve të mundshme që mund të dalin nga detyrimet kontraktuale ndërmjet personit juridik privat dhe klientit të tyre, e që për bazë kanë aspektin gjuhësor, atëherë personi juridik privat t’i ofrojë shërbimet edhe në gjuhën amtare të klientit. Kjo do të ishte mjaft e dobishme për të dyja palët, si dhe do të tregonte një nivel më të lartë demokratik dhe respekt për klientin. Ofrimi i shërbimit ndaj klientëve edhe në gjuhën e tyre amtare paraqet pragmatizëm, respektim të diversitetit ekzistues në vend, si dhe të gjësë më fundamentale të njeriut, atë të gjuhës së tij amtare. Shkup, 24.2.2024

Post image
FJALA E DREJTORIT TË AZGJ-së, ARDIAN MUSLIU, NË SHËNIMIN E DITËS NDËRKOMBËTARE TË GJUHËS AMTARE

Feb 21, 2024

 FJALA E DREJTORIT TË AZGJ-së, ARDIAN MUSLIU, NË SHËNIMIN E DITËS NDËRKOMBËTARE TË GJUHËS AMTARE Të nderuar miq! Paraprakisht dëshiroj të shpreh kënaqësinë time të veçantë për hapjen e aktivitetit të sotëm siç është ky, aq më tepër për faktin se shkas për organizimin dhe mbajtjen e tij është pikërisht shënimi i Ditës Ndërkombëtare të Gjuhës Amtare. Le të kujtojmë se kjo ditë shënohet anekënd botës që nga viti 1999, kur Asambleja e Përgjithshme e OKB-së, me një rezolutë të veçantë, e shpalli si të tillë. Po ashtu edhe Agjencia e Zbatimit të Gjuhës këtë ditë po e shënon në mënyrë tradicionale dhe në forma të ndryshme. Duke e ruajtur vazhdimësinë e saj, edhe sivjet kemi zgjedhur që këtë ta bëjmë në formën e një konference shkencore me temë “Gjuha shqipe – perspektivat dhe rreziqet”, e cila synon të vërë në dukje vizionin dhe perspektivën e saj, por njëkohësisht edhe pasiguritë dhe rreziqet që mund të shfaqen gjatë ecurisë së saj nëpër kohët që do të vijnë. Pa dyshim, edhe ky aktivitet dëshmon qartë për angazhimin dhe kujdesin e vazhdueshëm të AZGJ-së, e cila tashmë është bërë faktor i rëndësishëm institucional në Republikën e Maqedonisë së Veriut për zbatimin, mbrojtjen, kultivimin dhe afirmimin e gjuhës shqipe në të gjitha nivelet shtetërore. Duke u nisur nga ky realitet pozitiv e shpresëdhënës, është plotësisht e kuptueshme se institucioni ynë u përgjigjet të gjitha ftesave dhe kërkesave që kanë të bëjnë me gjuhën shqipe, duke marrë pjesë aktive në takime, konsulta e konferenca që organizohen gjithandej, duke bashkëpunuar me institucionet shkencore kudo në hapësirën shqiptare, duke shkëmbyer vizita e përvoja që kanë të bëjnë me fushën e gjuhësisë, duke trajtuar probleme terminologjike të gjuhës shqipe etj. Jam i bindur thellë se edhe sot, paraqitja juaj në këtë konferencë do të hedh dritë të re në formë konkluzash e konstatimesh të cilat do të jenë të dobishme për të gjithë ne që jemi të përfshirë në proceset e zbatimit ligjor të gjuhës shqipe, kultivimit të saj në kuptimin më praktik të saj, por edhe të mbrojtjes nga dukuritë dhe veprimet e papërgjegjshme që janë në kundërshtim me qenien dhe natyrën e saj. Pa dashur që ta zgjas më tepër, unë sinqerisht uroj dhe shpresoj që nëpërmjet këtij shënimi, të zgjojmë sadopak ndjenjën dhe vetëdijen ndaj gjuhës amtare, të reflektojmë qartë për këtë trashëgimi të rëndësishme, pa të cilën ekzistenca jonë nuk do të kishte asnjë kuptim. Thjesht gjuha amtare është baza e identifikimit tonë. Për këtë arsye le ta ruajmë e ta përdorim sa më mirë dhe sa më drejt. Le t’i dalim zot gjuhës sonë kur e shohim të rrezikuar. Faleminderit! Shkup, 21.02.2024

Post image
AZGj-ja e shënoi Ditën Ndërkombëtare të Gjuhës Amtare

Feb 21, 2024

 AZGj-ja e shënoi Ditën Ndërkombëtare të Gjuhës Amtare AZGj-ja e shënoi Ditën Ndërkombëtare të Gjuhës Amtare 21 Shkurti, i shpallur nga UNESKO-ja si Dita Ndërkombëtare e Gjuhës Amtare, u shënua nga Agjencia e Zbatimit të Gjuhës me një konferencë shkencore me temë, “Gjuha shqipe- perspektivat dhe rreziqet”. Fjalën përshëndetëse e mbajti drejtori i AZGj-së, Ardian Musliu, i cili e vuri theksin në kultivimin praktik të gjuhës shqipe si bazë e identitetit tonë kombëtar. Me fjalë rasti, e përshëndetën konferencën e organizuar nga AZGj-ja edhe Jeton Shaqiri, ministri i Arsimit, Sabri Laçi, dekani i Fakultetit të Historisë dhe të Filologjisë së Universitetit të Tiranës. Ndërsa nga Universiteti i Tetovës përshëndetën punimet e konferencës edhe rektori Jusuf Zejneli dhe Berton Sulejmani, dekan i Fakultetit të Filologjisë. Pjesa e dytë e konferencës vazhdoi me kumtesat e gjuhëtarëve titullarë nga Shqipëria, Kosova dhe Maqedonia e Veriut. Ahmet Selmani, këshilltar shtetëror në AZGj, paraqiti para auditorit punimin shkencor me titull, “Gjuha si fenomen brenda kohës dhe hapësirës”, ndërsa Ajtene Ajdari Qamili nga Universiteti “Shën Kirili dhe Metodi” në Shkup, shpalosi kumtesën me titull, “Përballja e gjuhës shqipe me gjuhët e tjera ndër shekuj”. Shezai Rrokaj, drejtues i Departamentit të Gjuhësisë në Universitetin e Tiranës, shtjelloi temën me titull, “Gjuha shqipe, mishi dhe ashti i kombit tonë”. Anyla Saraçi, drejtuese e Departamentit të Gjuhës-Letërsisë në Universitetin e Korçës mbajti ligjëratën me temë,“Zhargoni përmes muzikës-“trend” i çoroditjes gjuhësore”. Izer Maksuti nga Universiteti i Prizrenit foli rreth temës “Ruajtja e gjuhës shqipe në diasporë”. Qëndrim Morina nga Gjimnazi, “Hasan Nahi” në Prishtinë, trajtoi temën “Fjala shqipe në vend të fjalës së huaj”. Në studimet e tyre profesorët e gjuhës, analizuan dhe ngritën problematikat që ndesh gjuha shqipe në RMV, Kosovë dhe Shqipëri etj, për ruajtjen e standartit në një rajon të karakterizuar nga diversiteti etnik dhe gjuhësor, si edhe përpjekjet e mbi një milion shqiptarëve në diasporën më të vonëshme, për të ruajtur gjuhën shqipe nga asimilimi si e drejtë natyrore e çdo populli. AZGj-ja e ka bërë traditë shënimin e përvitshëm të Ditës Ndërkombëtare të Gjuhës Amtare, jo vetëm nëpërmjet takimesh profesionale me gjuhëtarë nga trevat shqiptare e diaspora, por dhe kontributin që jep për mbrojtjen dhe avancimin e gjuhës shqipe në Maqedoninë e Veriut. Në botë fliten mijëra gjuhë të ndryshme, një pjesë e 3 tyre janë të destinuara të zhduken. Gjuha shqipe nga gjuhët më të vjetra, me gjithë pushtimet dhe ndikimet e ndryshme, u ka qëndruar mijëvjeçarëve duke e ruajtur identitetin dhe karakterin e saj të veçantë. Shkup, 21.2.2024 год.

Post image
Retrospektivë 2023

Dec 21, 2023

 AktivitetetNë fillimvitin 2023, debati për gjuhën, ishte një aktivitetet jo vetëm i rëndësishëm i Agjencisë së Zbatimit të Gjuhës së RMV-së, por edhe tepër thelbësor për çështjet e gjuhës shqipe. AZGj-ja ftoi në debat emra të njohur shkencëtarësh dhe gjuhëtarësh nga trevat shqiptare me në krye drejtuesit e akademive të shkencave të Shqipërisë e të Kosovës, Skënder Gjinushin e Mehmet Krajën. Midis ligjëratave dhe rrahjes së mendimeve, për ruajtjen e standardit të gjuhës, veçojmë thënien e akademik Skënder Gjinushit, i cili theksoi se, ”ishullzimet në përdorimin e gjuhës sonë të njësuar për arsye subjektive, krahas atyre të ndarjes me kufij shtetërorë, duhet t’i kapërcejmë”. Drejtori i atëhershëm i AZGj-së, Ylber Sela, në fund të debatit ndau disa mirënjohje për kontributin e dhënë ndër vite, gjuhëtarëve të pranishëm.Aktivitetet e AZGj-së vazhduan me trajnimet, tashmë traditë, të përkthyesëve dhe të lektorëve nga administrata publike dhe institucionet në RMV. Ditë pas dite, temë pas teme profesorë titullarë të gjuhës, ligjëruan dhe shpjeguan për kandidatët, unifikimin e terminologjisë profesionale në gjuhët, të cilat përdoren në vend dhe ngritjen e cilësisë së përdorimit të tyre.Në fund të trajnimit drejtori i ri i AZGj-së, Ardian Musliu, ndau rreth 70 certifikata për kandidatët pjesëmarrës, të cilat do t’u shërbejnë përkthyesëve dhe lektorëve si licencë për ngritjen e statusit të tyre.Me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Përkthimit, Agjencia organizoi Konferencë shkencore me temë: ”Agjencia deri më tani ka përkthyer dhe lekturuar 100.000 faqe”. Në konferencë morën pjesë të ftuar nga Universitetet e RMV-së, shoqata dhe institucione të trashëgimisë të gjuhës shqipe ku u fol dhe u shtjelluan tema nga fusha e përkthimit.Një aktivitet tjetër i Agjencisë, ishte pjesëmarrja e disa përfaqësuesve të saj, në Samitin e Diasporës në Tiranë, të cilët jo vetëm i ndoqën punimet e Samitit, por vendosën kontakte për rrugët e bashkëpunimit me të gjitha komunat arbëreshe në jug të Italisë, për të ofruar ndihmë profesionale në ruajtjen e gjuhës shqipe ndër shqiptarët e Italisë.

Informacion kontakti
  • rr., “Filipi i Dytë i Maqedonisë” nr. 11, kati i 3-të
    Shkup, Republika e Maqedonisë së Veriut

  • Phone number
    02 312 1731
  • Email
    info@apj.gov.mk